Kripto Para Eğitimleri

Akıllı Sözleşmeler Nedir?

BlockChain sistemine entegre edilen akıllı sözleşmeler sisteminin tarihi oldukça eskidir. Geleceğin ödeme sistemi olarak belirtilen bu sistem, birçok farklı alanda kullanıma uygundur.

Akıllı Sözleşmeler Nedir? Blockchain teknolojisinin masaya getirdiği en çok konuşulan yeniliklerden biri de akıllı sözleşmeler olarak adlandırılanlardır. Ethereum projesi, belirli koşullar yerine getirildiğinde dijital para birimini otomatik olarak ödeyebilen blok zinciri tabanlı akıllı sözleşmeleri tanıtan ilk projeydi.

Bugün, günlük işletmeler ve kamu kurumları için kullanımı kolay akıllı sözleşme çözümleri geliştiren bir dizi yeni girişim ve blok zinciri projesi var.

Akıllı sözleşmeler İngilizce olarak karşınıza Smart contracts kelimesi ile çıkabilmektedir. Dolayısıyla her iki terimin birbiri ile eş anlamda olduğunu unutmamanız gerekmektedir.

Akıllı Sözleşmeler Nedir?

Akıllı sözleşmeler kavramı ilk olarak ünlü bilgisayar bilimcisi Nick Szabo tarafından 1996’da bir makalede tanıtıldı. Szabo şunları yazdı:

“Akıllı sözleşme, tarafların bu vaatler üzerinde gerçekleştirdikleri protokoller de dahil olmak üzere dijital biçimde belirtilen bir dizi sözdür.  Akıllı sözleşmelerin temel fikri, pek çok türde sözleşme maddesinin (hacizler, tahvil, mülkiyet haklarının tanımlanması vb.) ilgilendiğimiz donanım ve yazılımlara yerleştirilebilmesidir”

Bugün, büyük ölçüde Ethereum projesinin çalışmaları sayesinde akıllı sözleşmeler bir gerçektir. Basit bir ifadeyle, blok zinciri tabanlı akıllı sözleşmeler, iki veya daha fazla tarafın, sözleşmenin önceden kararlaştırılan kriterleri karşılandığında ödemeyi otomatik olarak yürütecek bir dijital sözleşmeye girmesine izin verir. Tüm bunlar, süreçte herhangi bir “güvenilir” aracıya ihtiyaç duymadan gerçekleşir.

Basit bir akıllı sözleşme örneği, çocuğunuz için haftalık ödenek ödemesi olabilir. Akıllı sözleşmeye kodlanan What-If senaryosu, takvimin Pazar gününe her ulaştığında; çocuğunuzun dijital para birimi biçiminde otomatik olarak yürütülen bir haftalık ödenek ödemesi alması olacaktır.

Akıllı sözleşmelerin geleneksel kağıt belge sözleşmelerine göre avantajları şunlardır:

  • Ekonomik olarak daha az maliyetlidir.
  • Daha fazla şeffaflık sunun.
  • Yürütme süresini azaltın.
  • Daha az aracı gerektirir.
  • Anında kendi kendine yapılan ödemelere izin ver

Akıllı sözleşmeler hala yeni gelişen bir teknolojidir. Bu nedenle yeni teknolojinin gerçek dünyadaki uygulamaları çok azdır. Bununla birlikte, akıllı sözleşmeleri yürekten kucaklayan bir alan var, o da ilk token teklifleri.

Akıllı Sözleşmeler ve İlk Fiyat Teklifleri

Şu anda, akıllı sözleşmelerin en üretken uygulaması, ilk madeni para teklifleri pazarında bulunuyor. İlk madeni para teklifleri (ICO’lar), başlangıç ​​projelerinin yeni oluşturulan bir dijital coini, projenin başarılı olması durumunda jetonun potansiyel değerindeki artıştan yararlanmayı amaçlayan ilk destekçilere sattığı yeni bir finansman şeklidir.

ICO’ların çoğu Ethereum ağında gerçekleşir ve yürütmelerinde akıllı sözleşmeler kullanır. Genel olarak konuşursak, bir ilk madeni para arzına katılmaları için, yatırımcılar ethere (ETH) yatırmak istedikleri miktarı ICO’nun akıllı sözleşmesine göndermektedir. Daha sonra token satışı tamamlandıktan sonra yeni çıkarılan token miktarını yatırımcılara otomatik olarak gönderir.

Akıllı sözleşmeler Nasıl Çalışır

Akıllı Sözleşmeler Nedir? Örnek

Geçtiğimiz günlerde yakın bir arkadaşımın bir projesi için Smart Contract (Akıllı Sözleşmeler) sisteminden bahsetti. Daha önce defalarca bu terimi duymama rağmen nasıl kodlandığı hakkında hiç bir bilgim yoktu. Bu nedenle yakın çevremden yardım alarak, sistemin ne şekilde çalıştığını öğrenme fırsatı buldum.

Arkadaşım, bir eğitim firmasının sahibi. Yurtiçi veya Yurtdışından çeşitli öğrencilere sınav yaparak çeşitli yetki belgeleri vermektedir. Yetki belgeleri uluslar arası geçerliliğe sahip olduğu için; bu alanda uzman eğitimcilerde sınavlar için çeşitli sorular almaktadır.

Yazdırdığı akıllı sözleşme ile, hangi hocanın kaç sorusu sınavda çıkıyor ise; otomatik olarak hocalara kripto para tabanlı ödeme yapılmaktadır. Bu örnekleme modeli akıllı sözleşmeleri ne şekilde kullanacağınıza dair önemli bir örnek olacağına inanmaktayım.

Teknolojinin geldiği bu seviye ile farklı bir ödeme sistemi hayatımıza girmiş oldu. Bu nedenle ilerde birçok kurum bu tip ödemeler yapması, insanlara garip gelmeyeceğini düşünmekteyim.

Akıllı Sözleşmeler Finansı Nasıl Bozuyor?

Finans sektörü, sektördeki çeşitli alanlarda verimliliği artırabileceği ve maliyetleri azaltabileceği için akıllı sözleşme teknolojisine özellikle ilgi duyuyor.

Örneğin tahvillerin ihracı ve dağıtımı, akıllı sözleşmeler kullanılarak bir blok zincirinde yürütülebilmektedir. Her tahvil sahibi, önceden kararlaştırılan tarihlerde faiz ve anapara geri ödemelerini doğrudan ihraç eden şirketin dijital cüzdanından otomatik olarak alabilecektir. Örneğin İsviçre bankası UBS, bu yıl “akıllı tahvilleri” test ediyor.

Blockchain destekli akıllı sözleşme teknolojisi sadece birkaç yaşında olduğundan, yaygın bir şekilde benimsenmeleri zaman alacaktır. Bununla birlikte, akıllı sözleşmelerin, yaşam süremiz içinde geleneksel kağıt tabanlı sözleşmelerin çoğunun yerini alması mümkündür.

Blok zinciri teknolojisi birden fazla sektöre yayıldığından, bu alandaki güçlü yatırım fırsatları sağlayabilecek gelişmelerden haberdar olmak mantıklıdır. Nasıl yaparsın? Kolay bir yol, Coin bloğu haber bültenine abone olmaktır! Veya Coin bloğu sosyal medya hesaplarını takip ederek piyasa gelişmelerinden anında bilgi sahibi olabilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu