Bitcoin Madenciliği Nasıl Çalışır?
Birçok girişimci için oldukça basit görülen bitcoin madenciliği nasıl çalışır? Teknik olarak kolay olsa bile, günümüz enerji fiyatları oldukça yüksektir.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Çalışır? Geçtiğimiz yıllarda İyi donanımlı bir cihaz ile ciddi kazançlar elde edebilirdiniz. Günümüzde artan elektrik fiyatları ve donanımsal cihaz fiyatları oldukça yüksektir. Bu nedenle bitcoin madenciliği yapmadan önce, bu iş için yatıracağınız meblağ ve giderleri hesaplamanız gerekmektedir.
Bu makalemizde Bitcoin madenciliği nasıl çalışır? Buna değineceğiz.
Bitcoin Madenciliği Nasıl Çalışır?
Bitcoin için en yaygın olarak başvurulan değer önerisi, 21 milyon Bitcoin’lik yerleşik arz sınırıdır. Son Bitcoin’in 2140 yılında çıkarılacağı matematiksel bir kesinlik. Bu yazının yazıldığı tarihte, 18.6 milyonu veya bunların %88.77’si zaten çıkarıldı.
Bitcoin’in faydası, Charizard Pokemon kartı gibi bir yenilik olmanın ötesine geçer. Bitcoin’in ağ etkisi olduğuna şiddetle inanan yatırımcılar ve girişimciler var. Altta yatan teknolojinin etkileri şimdiden meyve vermeye başladı. Bitcoin protokolü olmasaydı, merkezi olmayan finansmanı teşvik etme çabası gibi hareketler mümkün olmazdı.
Böylece yanıtlamayı umduğumuz soruyla baş başa kalıyoruz. Bitcoin madenciliği nedir veya nasıl çalışır?
Bitcoin Madenciliği Nedir?
Bilgisayarların karmaşık matematiksel algoritmaları çözerek blok zinciri ağını doğrulama sürecidir. Bir Bitcoin madencisi bir bloğu başarıyla doğruladığında, “Blok Ödülü” olarak da bilinen Bitcoin ile ödüllendirilir.
Bitcoin protokolü, belirtecin altında yatan blok zinciri teknolojisine yerleştirilmiştir. Adından da anlaşılacağı gibi, blockchain teknolojisi kelimenin tam anlamıyla bilgi bloklarından oluşan devam eden bir zincirdir. Bu durumda bilgi blokları ağdaki işlemlerdir.
Kullanıcılar BTC işlemlerini başlattığında, bilgiler ayrı bir blokta saklanır. Dolayısıyla blok, bilgi işlem gücü kullanılarak doğrulanmalıdır. Esasen bilgisayar, bir sonraki bloğun kilidini açan ve önceki bloğun sayı ve harflerine karşılık gelen bir dizi sayı ve harfi tahmin etmek için bir program çalıştırır. Bu sayı ve harf dizilerine “hash” denir. Doğru hash’i tahmin etmek, tanıdık olmayan bir kilitle eşleştirmek için birkaç farklı anahtarı denemeye benzer. Bir Bitcoin işleminin ağda nasıl doğrulandığının altında yatan matematik veya teknik özellikler oldukça dikkat çekicidir.
Bilgisayar doğru karmayı bulduğunda, blok doğrulanmaktadır. Dolayısıyla devam eden zincire eklenmektedir. Başarıyla doğrulayan bilgisayar, yeni basılan BTC ile ödüllendirilmektedir. Bu madencilik sürecidir.
Şu anda, bu süreçle yaklaşık 900 yeni BTC yaratılıyor. Ancak, istikrarını sağlamak için ağa eklenen başka bir yön daha var: rekabet.
Bitcoin Ağ Zorluğu
Kararlılık ve güvenliği sağlamak için Bitcoin blok zincirinde yerleşik özel kontroller bulunmaktadır. Bu kontroller, aynı anda tahmin etmeye çalışan bilgisayarların sayısına ve toplu gücüne göre doğru hash’i tahmin etme zorluğunu ayarlar.
Hash’in karmaşıklığı, kullanılan hesaplama gücü miktarının yanında daha fazla ayarlanır. Bu nedenle, daha fazla insan onu üretmeye çalıştığında BTC üretmeniz daha zor hale gelmektedir.
Bu, BTC arzının tutarlı olmasını sağlar. Bu yazının yazıldığı sırada, bitcoin blok ödülü blok başına 6.25 BTC’dir. Ardından protokol ayrıca iki ardışık blok arasında 10 dakikalık bir zaman aralığını korumaktadır. Bloklar çok hızlı bir şekilde (10 dakikadan az) kazılıyorsa, sonraki bloğun doğrulanmasını zorlaştırmak için zorluk daha yüksek ayarlanır. Bu, ağın güvenli olmasını ve kaba kuvvete ve daha yüksek hesaplama gücüne sahip herhangi bir varlık tarafından kontrol edilememesini veya saldırıya uğramamasını sağlar.
Bitcoin olgunlaşmaya ve benimsenmeye devam ettikçe, değeri yalnızca ağ etkilerinin değerine bağlı olarak yükselmeye devam edecektir. Sonuç olarak, bir blok ödülü toplama umuduyla ağa katılmak ve desteklemek için daha fazla Bitcoin madenciliği operasyonu çevrimiçi olmaya devam edecek. Sonuç olarak ağ zorluğu zamanla hızlanmaya devam edecek.
Bitcoin Madenciliği İnovasyonu ve Daldırma Soğutma
Kuzey Amerika’da Argo Blockchain, Marathon Digital Holdings ve Riot Blockchain gibi halka açık Bitcoin madencileri, geniş madencilik çiftliklerine güç sağlamak veya Bitcoin’in ağ zorluğunun yanı sıra hesaplama gücünü genişletmek için sermayeye erişime sahiptir. Kuzey Amerika Bitcoin madencilik endüstrisi şaşırtıcı bir hızla olgunlaşıyor. Bununla birlikte Bitcoin blok zinciri ağını beslemek için sürdürülebilir enerji kullanımında inanılmaz yeniliklerin gerçekleştiğini görüyoruz.
Argo Blockchain ve Riot Blockchain, daldırma soğutma teknolojisini kullanan yeni tesisler inşa etmeye yönelik özel yatırımları açıklayan ilk şirketler oldu. Batı Teksas’taki Helios tesisi, Argo Blockchain’i, daldırma soğutma teknolojisini desteklemek veya gücünü sürdürülebilir enerji kaynaklarından almak için sıfırdan inşa edilen ilk ve en büyük Kuzey Amerika Bitcoin madencilik tesisi yapacak. Tesisin Q2 2022’de tamamlanması planlanıyor.