Kripto Para Eğitimleri

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliği, kripto para birimindeki herkesin ve hatta birçok yabancının aşina olduğu bir terimdir. Bu, karmaşık hesaplamalı matematik problemlerini çözen yüksek güçlü bilgisayarlar (düğümler olarak da bilinir) tarafından gerçekleştirilen bir işlemdir.

Bitcoin Madenciliği Nedir? Farklı olmakla birlikte, örneğin altın gibi değerli metaller için bitcoin madenciliği ile gerçek madencilik arasında belirli benzerlikler vardır. Her iki süreç de para kazanma odaklı yapılan bir çalışmadır.

Dahası, bitcoinler aslında bitcoin protokolünde var. Lakin tam anlamı ile henüz ortaya çıkmadılar. Tıpkı altının toprakta var olması ama henüz çıkarılmamış olması gibidir.

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliğinin amacı iki yönlüdür. Bir kez olsun, yukarıda bahsedilen yüksek güçlü bilgisayar veya herhangi bir başka tür madencilik donanımı, bu konuda, Bitcoin ağındaki karmaşık matematik problemini başarıyla çözdüğünde, yeni bir bitcoin üretirler.

Öte yandan, bitcoin madencileri hesaplamalı matematik problemlerini çözerek aslında ödeme ağını iş kanıtı konsensüs algoritması aracılığıyla güvenli hale getirmektedir.

Bitcoin Madenciliği Neden Gerekli?

Bitcoin madenciliğini yıkmak için dikkate alınması gereken birkaç önemli husus vardır.

Tüketiciler, merkez bankaları tarafından desteklendikleri için farklı basılı itibari para birimlerine güvenme eğilimindedir. Örneğin Türkiye’de bu, T.C.M.B’dir. Bu, fiat para birimleriyle yapılan dijital ödemeler için bile geçerlidir.

Bununla birlikte, Bitcoin herhangi bir merkezi otorite tarafından düzenlenmemiştir. Ağı koruyan bilgi işlem gücü tarafından ‘desteklendiği’ söylenebilmektedir. Bu geniş bilgisayar ağı ve madencilik donanımı, işlemleri kaydeder ve bunların doğru olduğundan emin olur.

Bununla birlikte, merkezi otoritelerin aksine, bitcoin madencileri tüm dünyaya yayılmıştır. Dolayısıyla işlem bilgilerini herkesin erişebileceği bir halka açık deftere kaydeder. Bu defter, bir blok gezgini kullanılarak görüntülenebilmektedir. Dolayısıyla bu hizmeti sağlayan birçok farklı web sitesi vardır.

Başka bir deyişle, bitcoin madenciliği iki farklı nedenden dolayı gereklidir. Birincisi, yeni bitcoin oluşturmak için gereklidir ve ikincisi, işlem bilgilerini doğrulamak için gereklidir. Yani teorik olarak Bitcoin almak istemiyorsanız madencilik yoluyla kazanabilirsiniz. Bununla birlikte, bunun sizin için bireysel bir madenci olarak verimli olup olmadığı farklı bir hikaye.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Çalışır?

Bir bitcoin madencisinin blok ödülleri alabilmesi için yerine getirilmesi gereken iki koşul vardır. Birincisi, madencinin belirli bir miktarda işlemi onaylaması gerekiyor ve ikincisi, en zor kısım olan karmaşık bir hesaplamalı matematik problemini çözüyor.

Basitçe söylemek gerekirse, eğer bu mümkünse, her madenci, hedeflenen hash değerinden küçük veya ona eşit olan “hash” olarak adlandırılan 64 basamaklı onaltılık bir sayı bulmak için diğerleriyle rekabet ediyor. Başka bir deyişle, bilgisayar, doğru çözüme ulaşana kadar tüm olası 64 basamaklı sayıları tahmin ederek, saniyede belirli bir oranda farklı karmalar tükürecektir.

Bu nedenle, hesaplama gücü çok önemlidir. Madencilik ekipmanınız ne kadar güçlü olursa, elde edebileceğiniz saniyede o kadar yüksek hash oranı. Bu nedenle Bitcoin madencilik donanımı özellikle önemlidir. Doğal olarak madenciliğin maliyeti elektrik, internet bağlantısı, donanım bakımı vb. işletme maliyetlerine bağlı olacaktır.

2013 yılında bitcoin madencilerinin kripto para madenciliği için özel olarak tasarlanmış makineleri kullanmaya başlamasının ana nedeni budur. Bunlara kısaca Uygulamaya Özel Entegre Devreler veya ASIC madenciliği denir. ASIC madencilik cihazları ciddi miktarda paraya mal olabilmektedir. Ancak normal bilgisayarlardan daha verimlidir.

BTC madenciliği söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken birkaç önemli şey var. Bunlar, tabiri caizse, onun sütun bileşenlerinden bazılarıdır.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır

Bloklar

Bitcoin madenciliği dünyasında dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de bloklardır. İşlem verileri blok adı verilen dosyalara kaydedilir. Bunu şehrinizin kayıt defterinden bir sayfa olarak düşünün. Bloklar, kronolojik sırayla bir zincir halinde düzenlenir. Yeni işlemler, madenciler tarafından onaylandıkça yeni bloklara girer ve her yeni blok zincirin sonuna eklenir. Bu nedenle blockchain, blok kayıtları olarak da adlandırılır.

Blok Ödülleri

Bitcoin madenciliği karlı mı? Bu muhtemelen en sık sorulan sorudur. Ne yazık ki, kimse cevap yok. Blok ödülleri, madencilerin rekabet ettiği şeydir. Örneğin; Bitcoin Cash gibi diğer kripto para birimlerinin de Bitcoin’den farklı olan kendi blok ödülleri vardır.

Başlangıçta, her bir bitcoin blok ödülü 50 BTC değerindeydi. Ancak protokol, 210.000 blok keşfedildikten sonra blok ödülünün yarıya indirildiği bir şekilde çalışır. Bunun tamamlanması yaklaşık dört yıl sürer. 9 Temmuz 2016 itibariyle, bir blok keşfetmenin ödülü 12,5 BTC’dir.

Peki Bitcoin madenciliği karlı mı? Değişir. Mevcut fiyatlara dayalı olarak mevcut blok ödülünü hesaplamak ve bunu madenciden madenciye değişen madencilik maliyetiyle karşılaştırmak gerekir.

Başarılı Bitcoin madencilerinin ödülünün Mayıs 2020’de bir kez daha düşeceğini ve mevcut 12.5’ten blok başına 6.25 BTC’ye düşeceğini belirtmekte fayda var.

Hash Oranı

En temel terimlerle ifade etmek gerekirse, hash oranı, bitcoin madenciliği donanımının doğru hash’i tahmin edebildiği hızı temsil eder. Bu nedenle, hash oranınız ne kadar hızlı olursa, sahip olduğunuz yeni bloğu keşfetme şansınız o kadar yüksek olur. BTC madenciliği oldukça rekabetçi hale geldi. Bu nedenle güçlü bitcoin madenciliği donanımı almayı düşünmeniz gerekiyor. Bireysel madenciler, diğer yandan, bulut madenciliğinden yararlanabilir veya daha düşük zorlukta bir madeni para madenciliği yapabilmektedir.

Zorluk

Bitcoin madenciliğinin zorluğu, bir bloğu işlemek için ortalama 10 dakikalık bir süreyi korumak için sık sık ayarlanır. Oran, her 2.016 blokta bir yeniden hesaplanır.

Neden on dakika olduğunu merak ediyorsanız; Bunun nedeni, bitcoin geliştiricilerinin, yeni madeni paralar üretmenin istikrarlı ve azalan akışı için gereken zamanın bu olduğuna karar vermesidir.

Maden Havuzu Nedir?

Kripto para madenciliği söz konusu olduğunda, madencilik havuzu, yeni bir blok keşfetmeye katkıda bulundukları iş miktarına göre ödülü eşit olarak bölmek için genel hesaplama gücünü bir ağ üzerinde paylaşan madencilerin birleştirilmiş kaynaklarıdır.

Çalışmasının geçerli bir kısmi kanıtını sunmayı başaran madencilik havuzunun her üyesine bir “pay” verilecektir. Madencilik havuzları, zaman içinde bitcoin madenciliğinin zorluğu arttıkça ve bireysel madencilerin artık daha büyük havuzlar ve büyük ölçekli madencilik operasyonlarıyla rekabet edemeyecekleri ortaya çıktığında popüler hale geldi.

Bulut Madenciliği Nedir?

Öte yandan, bulut madenciliği, bireysel madencilerin özellikle pahalı bitcoin madenciliği donanımı satın almak zorunda kalmadan sürece katılmalarını sağlayan şeydir.

BTC madenciliğinde yer almak istiyor ancak güçlü makineler elde etmek için zaman ve kaynak harcamak istemiyorsanız, uzak veri merkezleri tarafından sağlanan paylaşılan işlem gücünü kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey bir ev bilgisayarı. Genel olarak, yararlanabileceğiniz üç tür bulut madenciliği vardır. Bunlar şunları içerir:

Bitcoin Mandenciliği Nasıl Yapılır

Barındırılan Madencilik

Sağlayıcı tarafından barındırılan bir madencilik makinesi kiralayabilirsiniz.

Sanal Barındırılan Madencilik

Bu, sanal bir özel sunucu oluşturmanızı ve ardından kendi madencilik yazılımınızı kurmanızı gerektiren bir yöntemdir.

Hash Gücü Kirala

Bulut madenciliği ayrıca; en iyi bitcoin madenciliği donanımına sahip olmadan belirli bir miktarda hash gücü kiralamanıza olanak tanır. Bu muhtemelen en popüler yöntem olacaktır. Sağlayıcıların çoğu, harcamaya hazır olduğunuz kaynaklara dayalı olarak mevcut karlılığı belirlemek için yararlanabileceğiniz kapsamlı hesaplayıcılar sunar.

Enerji Tüketimi: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitcoin madenciliği kasıtlı olarak enerji yoğun olacak şekilde tasarlanmıştır. Yukarıda belirtilen karmaşık matematik problemlerini çözmek için gereken hesaplama gücü; özel madencilik donanımını güçlendirmek için çok fazla elektrik gerektirir.

Öte yandan, ağa saldırmak, onu savunmaktan daha fazla kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Bitcoin’i bugünün en güvenli blok zinciri haline getirmektedir.

En İyi Bitcoin Madenciliği Donanımı

En iyi bitcoin madenciliği donanımını seçmek söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken birkaç önemli parametre vardır. Bunlar şunları içerir:

Güç tüketimi

Doğal olarak, madencinizin ne kadar elektrik tükettiğinin farkında olmak istersiniz. Bu sayı ne kadar düşükse o kadar iyidir.

Hash oranı

Yukarıda açıkladığımız gibi, hash oranı bitcoin madenciliği için çok önemlidir. Bu sayı ne kadar büyükse, makine genellikle o kadar iyidir.

Madenciliği Yapılan Coinler Hangileridir?

Bitcoin, madenciliği yapılabilecek tek kripto para birimi değildir. Bununla birlikte, özel bir kripto para birimi madenciliği donanımı kullanıyorsanız, uyumlu dijital para birimlerini kontrol etmeniz gerektiğini belirtmekte fayda var, çünkü bazı cihazlar yalnızca seçili kripto para birimlerini çıkarmanıza izin verecektir. Bununla birlikte, Bitcoin dışında diğer popüler seçenekler arasında Bitcoin Cash, Monero, Dogecoin, Litecoin ve benzerleri bulunur.

Özetle Bitcoin Madenciliği Nedir?

Şimdiye kadar başardıysanız, bitcoin madenciliğinin arkasındaki ana prensipler ve bunun ağı için neden gerekli olduğu hakkında genel bir anlayışa sahip olmalısınız.

Kısacası Bitcoin Madenciliği Nedir? Yüksek teknoloji içeren makinanızı networklerin işlemlerine açarak sistemin çalışmasını sağlamaktadır.

Aynı zamanda, bitcoin madenciliği, dijital para birimini elde etmek için alternatif bir yöntemi temsil eder.

Bitcoin madenciliğinin arkasındaki süreç hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlarda düşüncelerinizi veya deneyimlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu