Bitcoin Mantığı Nedir?
Bitcoin çalışma mantığı nedir? Dünyada milyonlarca insan gözle görülemeyen bir varlık neden para harcıyor?

Bitcoin Mantığı Nedir? Özetle uçtan uca şifreleme yöntemi ile çalışan bir mekanizmadır. Bitcoin satın almayı düşünüyorsanız, öncelikle teknolojinin nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir. Sonuçta, bitcoin dijital bir para birimiyse, sahip olduğunuz şeyin gerçekten bitcoin olduğunu nasıl bileceksiniz?
Bitcoin Mantığı Nedir?
Yeni başlayanların çoğu için temel endişelerden bazıları, bitcoinlerini nasıl saklayacakları ile ilgili soruları içerir. Ancak bitcoin depolamayı anlamadan önce, bitcoin’in tam olarak ne olduğunu? güvenli depolaması için neyin gerekli olduğunu ve onları kaybederseniz ne olacağını tam olarak bilmeniz önemlidir.
Bu makalede, ilk bitcoin satın alma yolculuğunuzda özel anahtarları, genel blok zincirlerini ve borsaları açıklayacağız. Ayrıca, özel anahtarlarınızdan sorumlu olmadığınız Binance ve Gate.io gibi Robo-Danışmanlarla sahipsizlik kavramını keşfedeceğiz.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin, işlemlerini doğrulamak ve güvence altına almak ve ayrıca yeni birimlerin oluşturulmasını ve dağıtımını kontrol etmek için kriptografi kullanan bağımsız bir dijital para birimidir. Hükümet, banka veya finans kurumu gibi merkezi bir otorite veya aracı olmadan dünya çapında bir eşler arası işlem sistemi olarak çalışır.
Bu nedenle, dağıtımını ve güvenliğini kontrol eden merkezi bir varlık olmadan, ağın kendisi, blok zinciri teknolojisini kullanan yerleşik bir güvenlik ve dağıtım mekanizmasına sahiptir.
Özünde, her bitcoin basitçe blok zincir teknolojisi olan dağıtılmış bir deftere bir giriştir. Bu girişler, bitcoin’in başlangıcından bu yana meydana gelen işlemlerin bir listesidir.
Örneğin, bir borsadan bitcoin satın aldığınızda, blok zincirinin defteri; borsa cüzdanının borçlandırıldığını ve cüzdanınıza yeni bitcoinler yatırıldığını gösterecek şekilde güncellenir.
Bitcoin İşlemleri Nasıl Çalışır?
Blok zincirindeki bir işlem, basitçe Bitcoin cüzdanları arasında bir değer aktarımıdır. Blok zinciri, defterdeki güncellemenin diğer üyelerini bilgilendiren bir noter hizmeti görevi görür.
İşlemin geçerli olduğundan emin olmak için madenciler, hash fonksiyonları adı verilen bir dizi özel algoritma kullanır.
Madenciler, hash değeri veya adresi olarak adlandırılan daha kısa bir 32-bit alfasayısal dize üreten bir hash işlevi aracılığıyla işlemleri yürütür. Bu işlem geri alınamaz ve her bloğun bilgisine sadece ilgili hash değeri kullanılarak erişilebilir. Bir işlem bilgisi bloğu yayınlamanın geri döndürülemezliği veya değişmezliği, bitcoinlere güvenliğini sağlar.
Bitcoin’in geleneksel anlamda gerçekten “hareket etmediğini” belirtmek önemlidir. Herkesin görmesi için blok zincirinde kalır. Tek fark, artık o belirli Bitcoin üzerindeki iddianız olan özel anahtara sahip olmanızdır.
Her Bitcoin cüzdanı, yalnızca özel anahtarın sahibinin cüzdana erişmesine izin veren dijital bir imza görevi görmek için şifreli bir özel anahtar kullanır.
Bitcoin Cüzdanları Nasıl Çalışır?
Bitcoin cüzdanlarının nasıl çalıştığını anlamak için her cüzdanı, özel anahtarın kilit olduğu bir kasa olarak düşünün.
Cüzdanınıza gönderilen herhangi bir Bitcoin aslında kasanıza yatırılır. Bitcoin harcamak istediğinizde anahtarı kullanarak kasayı açar ve ihtiyacınız olanı çıkarırsınız. İşlem işlevi, halka açık blok zincirini oluşturan her üyenin kasasında bilgi depolayarak kimin ne kadar Bitcoin’e sahip olduğunu izler. Bununla birlikte, cüzdanınıza Bitcoin almanız gerektiğinde, gönderenin başka birinin cüzdanına değil de sizin cüzdanınıza gönderdiğini bilmesinin tek yolu ortak anahtarınızdır.
Size biraz bitcoin göndermek isteyen herkese açık anahtarınızı veya genel adresinizi verebilirsiniz. Ancak özel anahtarınız veya adresiniz, cüzdanınıza erişmenize izin verdiği için sizin sırrınızdır.
Özel ve Genel Anahtarlar Nedir?
Özel bir anahtar aslında kasanızın şifresi olarak işlev görür. Banka hesabınızın şifresini kimseye vermemeniz gibi, özel anahtarlarınızı da asla başkalarıyla paylaşmamalısınız.
Hem özel hem de genel anahtarlar; kodunun çözülmesi zor olan karmaşık bir şifreleme algoritması kullanılarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle, her özel anahtar, genel anahtarıyla (cüzdan adresi) eşleşmelidir. Bitcoin cüzdanınızın genel ve özel anahtarlarına sahip olduğunuz sürece, o cüzdandaki bitcoin içeriği üzerinde mutlak kontrol garantilidir. Ayrıca bitcoin gönderip alabilir ve bankanız gibi davranabilirsiniz. Ancak, cüzdanınızın özel anahtarını kaybederseniz, o cüzdan adresinin bitcoin içeriğini de kalıcı olarak kaybedersiniz.
Özel Anahtar Sahipliği ve Sahip Olmama
Artık bitcoin cüzdanlarının nasıl çalıştığının temellerini anladığınıza göre, özel anahtarlara sahip olmanın nasıl çalıştığını keşfedelim.
Bir borsadan Bitcoin satın aldığınızda, borsa, ilgili özel anahtarınızın koruyucusu olarak hareket eder. Bu, borsaya yeni satın aldığınız bitcoin üzerinde mutlak kontrol sağlar. Borsadaki hesabınız bitcoin bakiyenizi gösterebilse de; borsada saklandıkları cüzdan adresinin özel anahtarına sahip olduğu için onlara sahip değilsiniz.
Velayet dışı sahiplik için, size özel anahtarınız üzerinde mutlak kontrol sağlayan bir bitcoin cüzdanı indirmeniz gerekecektir. Çevrimdışı bir kağıt cüzdan oluşturmayı veya özel anahtarı Trezor gibi şifreli bir cihazda saklamayı seçebilirsiniz. Cüzdan indirildikten sonra, tohum kurtarma ifadenizi yedeklemeniz ve başka bir yere göndermeden önce tüm paranızın kaydedildiğinden emin olmanız gerekir.
Özetle Bitcoin Mantığı Nedir?
Bitcoin satın almak için kendi paranızı yatırmadan önce ne tür bir mülkiyete sahip olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Gözaltında olmayan cüzdanlar gerçek sahiplik sunarken; özellikle özel anahtarların güvenli bir şekilde saklanması olmadığında önemli düzeyde riskler barındırır.
Borsalar aracılığıyla erişilebilen saklama cüzdanları, şifrenizi hatırlamıyorsanız varlıklarınızı kaybetme riski olmadan korumanıza olanak tanır. Dezavantajı, madeni paralarınız üzerinde tam kontrol sahibi olamamanız ve borsaya herhangi bir şey olursa, madeni paralarınızın risk altında olmasıdır.