Kripto Para Analizleri

Bitcoin Teknik Analizi

Piyasalarda bilinçli ve mantıklı bir şekilde işlem yapmayı düşünen her yatırımcı çeşitli analizler yapmaktadır. Bitcoin teknik analizi ile çeşitli kripto para birimlerini değerlendirmeniz mümkündür.

Bitcoin Teknik Analizi Nedir?, Kripto para birimleri ile ilgilenen yatırımcıların emrinde birçok araç vardır. Tüm bu seçeneklerden teknik analiz en pratik olanı yatırımcılar arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu tekniği kullanarak, yatırımcılar, fiyat hareketi ve hacim verileri dahil olmak üzere bitcoin’in piyasa etkinliğini analiz ederek temel eğilimleri belirleyebilmektedir. Dolayısıyla piyasa duyarlılığı için daha iyi bir fikir edinebilmektedir.

Bu bilgilerle donanan teknik analistler daha bilinçli alım satımlar yapmayı amaçlar. (Bazen teknisyenler veya grafik uzmanları olarak adlandırılırlar.) Bu analistler, piyasa geçmişini inceleyerek ve analitik araçlardan yararlanarak; bir menkul kıymetin bir sonraki adımda ne yapacağını daha iyi anlayabileceklerine inanıyorlar.

Bitcoin Teknik Analizi Nasıl Yapılır?

Geçtiğimiz zamanlar içerisinde birçok Türk kripto para yatırımcısı analiz veya inceleme yapmadan işlemlerini gerçekleştirmekteydi. Günümüzde durum oldukça farklı bir boyuta gelerek, birçok yatırımcı profesyonel incelemelerde bulunmaktadır. Teknik ve temel analizler, destek ve dirençler, hareketli ortalamalar; başta olmak üzere çeşitli temel stratejiler kullanılmaktadır.

İşlemlerinizi kârlı bir şekilde sonuçlandırmayı hedefliyorsanız, kullanabileceğiniz bitcoin teknik analizi ekipmanlarını göz atalım.

Bitcoin Teknik Analizi Nedir

Teknik Analiz ve Temel Analiz Nedir?

Muadili olan temel analize hızlıca göz atarak teknik analizi daha iyi anlayabilirsiniz. Bu iki yöntem, menkul kıymet işleminde kullanılan en yaygın yöntemlerden bazılarıdır.

Temel analistler, temel fiyat sürücülerini inceleyerek bitcoin’in değerinin ne olması gerektiğini belirlemeyi amaçlarken, teknik analistler yalnızca dijital para biriminin fiyat geçmişine ve hacim eğilimlerine bakarlar. Sırayla, teknik analistler yalnızca dijital para birimi için arz ve talebin bir sonucu olduğuna inandıkları bitcoin fiyatlarının gerçekte ne yaptığıyla ilgileniyorlar.

Teknik Analiz “Ne”ye Odaklanır?

Temel ve teknik analizden yararlanmanın yanı sıra, yatırımcılar sıklıkla bir varlığın fiyat hareketlerini yönlendiren faktörleri belirlemeye çalışırlar. Ancak, bir menkul kıymetin fiyat dalgalanmalarının belirli nedenlerini izole etmek her zaman kolay değildir. Sonuç olarak, teknik analistler “neden”e değil, “ne”ye odaklanırlar.

Teknik analiz yatırımcılar için oldukça değerli olsa da, herkes bunun etkili olduğunu düşünmemektedir. Teknik analizin lehinde ve aleyhinde olan argümanlar, doğası gereği büyük ölçüde akademik ve teorik görünebilmektedir. Bu bakış açılarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak için bu makale; teknik analizin ve işlemde kullanımının altında yatan temel ilkeleri inceleyecektir.

Teknik Analizin Temel İlkeleri Nedir?

Pragmatik yaklaşımın temelini oluşturmaya yardımcı olan birkaç temel varsayıma dayanır. Bu temel ilkeler, büyük ölçüde küresel varlık piyasalarının akademik görüşlerine dayansa da, açıklanması kolay şekillerde parçalanabilirler.

  • Piyasalar verimlidir. Temel olarak, bunun anlamı, fiyatların mevcut tüm bilgileri yansıtmasıdır. Sonuç olarak, mevcut değerlerde mevcut, önceki ve hatta gelecekteki talepler dikkate alınır. Bitcoin söz konusu olduğunda bu, eski, şimdiki ve gelecekteki arzın hepsinin bilindiği anlamına gelebilmektedir. Var olacak toplam bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlandırıldığından ve yeni arz oranı zaten bilindiğinden böyle bir argüman yapmak kolaydır.
  • Bilmeniz çok önemli değil. Birçok yatırımcı menkul kıymet fiyatlarının neden böyle davrandığını açıklamaya çalışırken, bazı faktörler bu çabaları engelleyebilmektedir. Olaylar geliştikçe, yatırımcılar giderek daha fazla bilgi alabilmektedir. Dolayısıyla bir varlığın fiyat hareketlerini yönlendiren temel faktörleri belirlemelerini giderek zorlaştırabilmektedir. Bunun üstesinden gelmek için yatırımcılar, sebepler yerine basitçe fiyat geçmişine odaklanabilirler.
  • Fiyat hareketleri trendleri takip eder. Fiyatlar rastgele hareket etmek yerine kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli eğilimleri takip eder. Bunu ifade etmenin başka bir yolu, bir trend sırasında, daha düşük hareket eden bir menkul kıymetin bunu yapmaya devam edeceği, değeri yükselen bir varlığın yukarı doğru hareketini sürdüreceğidir.
  • Tarih çoğu zaman kendini tekrar eder. Piyasa geçmişini gözlemlemek, uzun zaman dilimlerinde fiyat kalıplarının sıklıkla kendini tekrar ettiğini göstermiştir. Birçoğu, bu tekrarlama eğilimini, açgözlülük ve korku gibi duygular tarafından yönlendirilen piyasa psikolojisine bağlar. Teknik analistler, grafik modellerini inceleyerek mevcut eğilimleri daha iyi anlamak için bu duyguları değerlendirebilmektedir.
  • Eğilimler, kendi kendini gerçekleştiren kehanetler haline gelebilmektedir. Başka bir deyişle, yeterli sayıda yatırımcı aynı örüntüyü görürse, bir tahminin gerçekleşmesini sağlamak için harekete geçebilirler. Örneğin, yeterli sayıda insan dijital para biriminin geleceğin yolu olduğuna inanır ise ve bu nedenle bitcoin fiyatının madeni para başına 10.000 dolara ulaşmasını beklerse, toplu olarak para biriminin fiyatının bu seviyeye yükselmesine neden olabilmektedir.

Bitcoin Teknik Analizi Nasıl Yapılır

Trendlerin Temel Rolü

Trendleri belirlemek, teknik analizin en önemli yönlerinden biridir. Eğilimler, yalnızca bir fiyatın mevcut yönünü temsil etmektedir. Dolayısıyla sonraki nereye gideceği konusunda daha iyi bir fikir verebilir. Eğilimler yukarı, aşağı veya yan olabilmektedir. Kısa vadede, orta vadede veya uzun vadede var olabilir.

Bitcoin’in fiyat eğilimlerini belirlemek oldukça değerli olsa da; dijital para biriminin fiyat hareketleri oldukça değişkendir ve kısa zaman dilimlerinde birkaç iniş ve çıkış yaşar. Neyse ki, teknik analistlerin bu gürültüyü görebilmek için kullanabilecekleri birkaç püf noktası var.

Bu hilelerden bazıları diğerlerinden daha basittir. Bir yatırımcı, bitcoin fiyatının daha düşük dipler ve daha düşük zirveler yaşadığını görürse; dijital para biriminin düşüş trendinde olduğunu anlar. Alternatif olarak, bitcoin daha düşük ve daha yüksek zirvelerle karşılaşmaya başlarsa; bu dijital para biriminin yükseliş trendinde olduğu anlamına gelir.

Hareketli Ortalamalar

Teknik analistlerin eğilimleri belirlemek için kullanabileceği bir püf noktası hareketli ortalamalardır. Bu ortalamalar, teknik analistlerin bir menkul kıymetin trendi hakkında daha iyi bir fikir sahibi olabilmeleri için fiyat oynaklığını yumuşatmaya yardımcı olur.

En temel hareketli ortalama türü, bir menkul kıymetin belirli bir süre boyunca fiyat değerlerini alan ve ardından bunların ortalamasını alan basit bir hareketli ortalamadır (SMA). Örneğin, bitcoin fiyatları 20 gün boyunca 500 ila 600 dolar arasında dalgalanırsa, teknik bir analist her seansın sonunda fiyatını alarak ve ardından bu değerlerin ortalamasını alarak para biriminin SMA’sını belirleyebilir.

Başka bir seçenek, basit hareketli ortalamaya benzeyen ancak belirli bir zaman dilimindeki en son fiyat değerlerini vurgulayan üstel hareketli ortalamadır.

Bir bitcoin yatırımcısı hareketli ortalamaları nasıl kullanabileceğine dair mükemmel bir örnek; Bitcoin’in 14 günlük SMA ve 21 günlük SMA’sını hesaplamayı içermektedir. 14 günlük SMA, 21 günlük ortalamadan daha yüksekse; Bitcoin fiyatlarının yükseliş eğiliminde olduğunu veya kısa vadeli yükseliş eğiliminde olduğunu gösterebilmektedir.

Bununla birlikte, 14 günlük SMA 21 günlük ortalamanın altına düşerse, bunun tam tersi, bitcoin fiyatlarının düşüş eğiliminde olduğu veya kısa vadeli düşüş eğiliminde olduğu anlamına gelebilmektedir.

Bitcoin yatırımcısı daha uzun bir görünüm almak isterse; para biriminin 50 günlük ve 200 günlük SMA’larını hesaplayabilmektedir. Bu durumda, 50 günlük ortalamanın 200 günlük ortalamayı aşması yükseliş eğilimini, 50 günlük ortalamanın 200 günlük ortalamanın altında olması düşüş eğilimini gösterir.

Destek ve Direnç

Destek ve Direnç

Teknik analistler tarafından kullanılan bir diğer önemli araç, destek ve direnç seviyelerinin belirlenmesidir. Bu seviyeleri belirleyerek, bitcoin yatırımcıları çok daha iyi bir arz ve talep duygusu elde edebilirler.

Destek seviyelerinin ardındaki fikir, yatırımcı talebinin daha fazla kaybı önleyecek kadar güçlü olduğu fiyat tabanlarıdır. Örneğin, bitcoin fiyatları 1.000 dolardan destek oluşturuyorsa; yatırımcıların bu seviyeye doğru herhangi bir düşüşün dijital para birimini iyi bir satın alma haline getireceğini düşündükleri anlamına gelir.

Temel olarak, bu fiyat tabanları, bitcoin talebini göstermeye yardımcı olur. Para biriminin fiyatı bu destek seviyesine düşerse, birçok yatırımcı onu satın alacak ve fiyatının 1000 doların altına düşmemesini sağlayacak. Bu destek seviyesi hakkında bilgi sahibi olmak, teknik analistler için değerli olabilmektedir. Çünkü birçok yatırımcının bitcoin’in “aşırı satıldığını” düşündüğü bir fiyat noktasını belirleyebilmektedir.

Direnç seviyeleri tam tersidir; birçok yatırımcının devreye girip sattığı fiyat noktalarıdır. Örneğin, bitcoin 1.200 dolarda direnç oluşturursa, bu seviye fiilen fiyatların içinden geçmekte zorlanacağı bir tavandır.

Dijital para birimi böyle bir seviyede direnç oluşturursa, yatırımcılar 1.200 dolara yaklaşırken onu satacaklar. Sonuç olarak, direnç arzı (satıcıların eylemleri) gösteren olarak görülebilmektedir. Ek olarak, bu fiyat tavanları, yatırımcıların bitcoin’i “aşırı alım” olarak değerlendirdiği noktaları ortaya çıkarabilmektedir.

Sonuç Olarak Bitcoin Teknik Analizi

Teknik analiz, bitcoin yatırımcıları için çok yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle piyasa duyarlılığını değerlendirmeyi, eğilimleri belirlemeyi ve ardından bu bilgiyi daha bilinçli kararlar vermek için kullanmayı kolaylaştırır.

Ancak, bu yöntemi kullanmayı düşünüyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta vardır.

Yeni başlayanlar için, teknik analizin etkinliği konusunda herkes aynı fikirde değil. Bazıları, piyasa mevcut tüm bilgileri varlık fiyatlarına dahil ettiyse, kullandığı fiyat geçmişi zaten dikkate alındığından teknik analizin yapıcı olmadığını belirterek uygulamayı eleştirdi. Diğerleri, grafikleri okumaktan çok daha etkili olduğuna inanarak temel analizi tercih eder. (Bitcoin Temel Analizi kılavuzumuzu buradan okuyun.)

Ancak, ikisi kesinlikle bir arada bulunabilmektedir. Örneğin, bitcoin fiyatının onu düşük mü yoksa aşırı değerli mi yaptığını değerlendirmek için temel analizi kullanabilmektedir. Ardından ideal bir giriş noktası bulmanız için teknik analizden yararlanabilirsiniz. Alternatif olarak, satış için iyi bir zaman belirlemek için teknik analizden yararlanabilmektedir. Dolayısıyla bu kararı onaylamaya yardımcı olması için devam eden ölçeklendirme ikilemi gibi temel verileri kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu