Coin Eğitimi

DeFi Nedir?

Yeni bir kripto para yatırımcısı iseniz, Sürekli karşınıza çıkabilecek bir terimdir. Defi İngilizce bir kısaltmadır.

Defi Nedir? Merkezi Olmayan Finans Otoritesidir. Dünyayı kasıp kavuran bir olgudur. DeFi çoğunlukla dünyanın mütevazı kripto benimsemesinin gerçekleştiği köşelerinde bulunurken, DeFi gelişmekte olan ülkelerde benimsenmeye hazır. Basitçe söylemek gerekirse, DeFi, insanların mali durumlarını eşler arası bir temelde yönetmelerine olanak tanıyan bir teknolojiler paketidir.

Şu anda çoğu insan finansal hizmetlerini bankalar ve sigorta komisyoncuları gibi merkezi kuruluşlardan alıyor. DeFi, insanlara paralarını nerede tutacaklarını, kimden kredi alacaklarını seçme olanağı yaratıyor. En önemlisi, insanların mevcut katı bankacılık yapılarına uymaya zorlanma yerine, anlaşmaların şartlarını seçmelerine izin veriyor. Bitcoin, merkezi olmayan finans hareketini doğurdu. Yakın tarihte ilk kez, sıradan vatandaşlar, hükümet veya kurumsal kontrolden tamamen bağımsız bir isteğe bağlı finansal sisteme erişim kazandılar.

DeFi Nedir?

İngilizce Decentralized Finance kelimesinin baş harflerinden türeyen bir kelimedir. DeFi kripto para birimlerinde rol model oynayan teknik bir simgedir. Örneğin; BlockChain teknoloji DeFi mantığı ile çalışmaktadır. Peki bu merkezi olmayan finans otoritesi nasıl çalışmaktadır?

DeFi’nin Özellikleri
Merkezi olmayan finans dünyasını oluşturan birçok parça vardır. Depolama, ödünç verme, ödünç verme, sigorta, kitle fonlaması ve basit transferler, DeFi’de yer alan inovasyonun tüm yönleridir. Merkezi olmayan teknolojinin zor ve yeni olması, yaygın olarak benimsenmesini zorlaştırıyor. Geliştiriciler teknolojiyi yineledikçe ve ilerlettikçe, varsayımsal faydalar, hakları haklarından mahrum bırakılanlarla paylaşmaya istekli olan erken benimseyenler tarafından zaten gerçekleştiriliyor.

Depolama ve Transferler

Paranızı merkezi olmayan bir şekilde depolamak ve transfer etmek, DeFi’nin o kadar uzun süredir bir yönü olmuştur ki, çoğu zaman onu ne olduğu konusunda dışarıda bırakmıştır. Gerçek şu ki, DeFi’nin üzerine inşa edildiği temel taşıdır. Paranıza doğrudan sahip olma ve ne zaman ve nasıl transfer edeceğinizi kontrol etme yeteneği olmadan, DeFi’nin geri kalanı dağılırdı. DeFi’de hiçbir şey sizin onayınız olmadan gerçekleşmez ve bu tasarım gereğidir.

Defi Ne Demek?

Borç Alma ve Borç Verme

Tüm kripto para birimlerinin toplam değeri 2017’de 100 milyar doların üzerine çıktı ve bir daha asla düşmedi. İnsanlar doğal olarak büyümek için daha fazla yol geliştirmeye ve bu servet birikimini kullanmaya başladılar. Borç vermek ve paranızı ödünç vermek birbiriyle ilişkilidir. Nexo ve BlockFi gibi kripto para ödünç verme platformları, herkesin kripto para varlıklarını yatırmasına ve başkalarına ödünç vermesine izin verir.

Öte yandan, ek sermayeye ihtiyacınız varsa, kripto para biriminizi sermaye olarak kullanabilmektedir. Dolayısıyla bir krediyi teminatlandırabilirsiniz. Kredi faiz oranları, kredinin yapısına göre %4 ile %12 arasında değişmektedir. Normal bir bankada, paranız zaten başkalarına ödünç veriliyor. Bankalar, paranızı kullandığınız için sizi tazmin etmek için geleneksel tasarruf hesaplarına %0 ile %3 arasında faiz oranları verir. DeFi, ilk etapta sizin olabileceklerden daha fazlasını kazanmanıza olanak tanır. Bir uyarı, geleneksel bir bankadan tartışmasız daha fazla doğal risk taşımasıdır.

Kitlesel Kitle Fonlaması

DeFi’nin muazzam bir yönü, kalabalığın milyonlarca dolarını dakikalar, saatler, günler, haftalar ve hatta yıllar içinde bir araya getirme yeteneğidir. Bu, büyük kripto patlaması sırasında 2017’de iyice gösterildi. Bu süre zarfında Ethereum, akıllı sözleşmelerin kullanımı yoluyla bir kitle fonlaması platformu olarak kullanılıyordu. Ethereum, insanların kendi coinlerini veya kripto paralarını yaratmalarını ve halka satmalarını kolaylaştırdı.

Buradaki fikir, coinlerin veya kripto paraların, geliştiricilerin çabalarından ortaya çıkacak herhangi bir proje veya teknolojide bir tür hisseyi temsil etmesidir. Bu coinlerin satışını kolaylaştıranların yatırımcılara verdikleri sözleri yerine getirmeleri için yasal olarak bağlayıcı bir zorunluluk olmadığı için bu sistem oldukça ağır bir şekilde kötüye kullanıldı.

Akıllı Sözleşmeler Bunu Mümkün Kılıyor

Karmaşık DeFi uygulamalarını mümkün kılan en büyük yeniliklerden biri akıllı sözleşmelerdir. Akıllı sözleşmeler, değer yaratmayı, aktarmayı veya işlemi otomatikleştiren kendi kendini yürüten kodlardır.

Akıllı sözleşmeler, dünyadaki diğer insanlarla finansal olarak etkileşime girmeyi mümkün kılar. Dolayısıyla sözleşmenin şartlarının sözleşmeye göre uygulanacağına güvenir. Bu yenilik, güvenin yetersiz olduğu durumlarda işlem veya finans yönetimini çok daha basit hale getirir. İşleme dahil olan tarafların artık birbirlerine güvenmeleri gerekmiyor, artık etkileşimi yöneten bilgisayara güvenebilirler. Bu rol daha önce bankacılar ve avukatlar tarafından tutuluyordu.

Merkezi Olmayan Finans Bir Atlama Teknolojisidir

DeFi’den ortaya çıkacak en heyecan verici gelişmelerden biri, az gelişmiş dünya tarafından kripto para birimlerinin ve diğer merkezi olmayan para biçimlerinin benimsenmesidir. Atlama teknolojisi terimi, gelişmemiş dünya kara telefon hatlarını atlayıp doğrudan baz istasyonlarına ve cep telefonlarına geçtiğinde ortaya çıktı. Gelişmiş ülkelerin aşamalı olarak bir teknolojiden diğerine geçmeleri gerekirken; bu hız, altyapısı olmayan ülkeler için karmaşık iletişim ağları kuramayacak kadar hızlıydı. Maliyetler düştükçe ve teknoloji daha yaygın hale geldikçe, baz istasyonları kurmak, kendisini önceki kara tabanlı iletişim hatlarına göre daha kolay elde edilebilir bir kazanç olarak sundu.

Merkezi olmayan finans, benzer bir cep telefonu rotasını izlemeye hazırlanıyor. Her geçen gün internete erişim sağlayan insan sayısı hızla artıyor. Bugün hala internete erişimi olmayan dünyanın %40’ı var. Bu sayı, SpaceX’in StarkLink’i gibi teknolojiler nedeniyle küçülüyor.

Temel bir internet bağlantısına sahip olan herkes, yerel finansal altyapıyla ilgili sorunları bir anda önleyebilir. Birdenbire küresel bir ekonomiye katılma yeteneği kazanırlar. DeFi’nin gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara en çekici gelen yönleri, doğası gereği hümanisttir. Günün sonunda sıradan insanlar ailelerine yiyecek sağlamak ve daha iyi bir gelecek için birikim yapmak isterler. Bunun başka bir ülkeye göç etmek ve servetlerini ücretlere %10 kaybetmeden taşımak anlamına gelip gelmediği. Veya bakkaliye için istikrarlı bir paraya tutarlı ve güvenilir erişime sahip olmak. DeFi, bu temel işlevleri sağlama yolunda ilerliyor.

Özetle DeFi Nedir?

Merkezi Olmayan Finans, eşler arası finansal etkileşimler için bir şemsiye terimdir. Uluslararası bankalar ve şirketler kurmak bizim için doğal bir ilerlemeydi. Bu nedenle insan uygarlığının küresel bir uygarlık inşa etmesinin en hızlı yollarından biridir.

Şimdiye kadar, uluslararası bankaların yardımı olmadan küresel düzeyde işlem yapmak veya değer aktarmak mümkün olmamıştır. İnternetin icadı hepimizi birbirimize çok daha yakınlaştırdı. Artık eşler arası bilgi alışverişi yapabiliyor, aktarabiliyor ve paylaşabiliyoruz. Blog siteleri ve video barındırma platformları, merkezi bilgi kaynaklarından geçişi çok sorunsuz hale getirdi. Dolayısıyla kripto paranın icadıyla gerçekleştiğini görüyoruz. Merkezi olmayan finans, parasal işlemlerin eşler arası temelde yürütülmesi olgusuna verilen terimdir. İnternetin bilgiye yaptığını, blockchain paraya yapıyor. DeFi Nedir? makalemiz hakkındaki görüşlerinizi yorumlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu