IMF Bitcoine Karşı Mı?
Son günlerde IMF yetkililerinden birçok farklı açıklamalar gelmektedir. Dolayısıyla akıllara gelen soru IMF Bitcoine karşı mı?

Kripto para birimleri her geçen gün popülerliğini arttırmaktadır. Dünya’nın birçok noktasında kripto paralar hakkında olumlu veya olumsuz haberler yer almaktadır. Bu haberlerden en güncel olanı ise, IMF’dir. Yaptıkları açıklamalar tutarsızlık göstermektedir. Dolayısıyla IMF bitcoine karşı mı? Yoksa bitcoini destekliyor mu? Haberimizde bu konu hakkında detaylı değerlendirmelerde ve IMF yetkililerinin açıklamalarına değineceğiz.
IMF Bitcoine Karşı Mı?
- IMF’nin genel müdür yardımcısı, kripto kabulündeki artışı kabul etti. Bu nedenle marjinal bölgelerde finansal katılımı teşvik edebileceklerini söyledi.
- Bu arada, Hindistan için IMF misyon şefi, kripto paranın finansal istikrar da dahil olmak üzere çeşitli riskler oluşturduğunu ve kara para aklamak ve terörü finanse etmek için kullanıldığını iddia etti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) hiçbir zaman kripto para birimlerinin en büyük hayranı olmadı. Bununla birlikte, zamanla, kesinlikle Bitcoin karşıtı duruşu yumuşadı ve geleceğin sektör için ne getireceği konusunda temkinli bir şekilde iyimser. Ancak son zamanlarda, iki yetkili karışık sinyaller gönderdi. Biri kriptonun çok fazla risk oluşturduğunu söylerken diğeri finansal katılım için bir araç olabileceğini söyledi.
Bir podcast’te, IMF Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath’a son evlat edinme konusundaki görüşü ve Ukrayna Rusya savaşının bunda büyük bir rolü olup olmadığı soruldu. Savaş BTC’ye ışık tutarken, evlat edinmenin Rusya komşusunu işgal etmeden çok önce başladığını söyledi.
Bu savaştan önce kripto para birimlerinin kullanımında kesinlikle bir artış gördük. Dolayısıyla bunun diğerlerinden daha fazla gelişmekte olan pazarlarda olduğunu gördük.
Ocak ayından bu yana genel müdür yardımcısı olan Hintli Amerikalı bir ekonomist olan Gopinath; kripto paranın iyilik için bir güç olabileceğine inandığını belirtti. Küresel olarak kanıtlandığı gibi, daha önce bankalar ve diğer eski finansal kurumlar tarafından marjinalleştirilen kişilere finansal katılımdan yararlanabilmektedir. Bu, eşler arası değişim hacminde dünyaya öncülük eden birçok gelişmekte olan ülkeye yansımıştır. Chainalysis, P2P hacmi için ilk on ülkede; Vietnam, Ukrayna, Kenya, Nijerya, Venezuela, Togo ve Arjantin’i sıralıyor.
Gopinath gözlemledi:
Dünyanın daha az finansal katılımın olduğu, insanların daha düzenli kredi biçimlerine, kripto para birimine ve diğer ilgili dijital para birimlerine daha az erişiminin olduğu bölgelerinin çok önemli bir rol oynamaya başlayabileceğini düşünüyorum.
IMF Kripto İle İlgileniyor Mu?
Ancak 2019 ve 2022 yılları arasında IMF’nin baş ekonomisti olarak görev yapan Gopinath. Kripto hala yeni gelişmekte olan bir endüstri olduğu için dikkatli ve daha katı düzenlemeleri savundu.
“Yeni dijital para biçimlerinin, özellikle yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler için sermaye riski akışı kısıtlamalarından kaçmamasını sağlamak için gereken düzenlemeye özellikle dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
Gopinath, kriptoların finansal katılımda oynayabileceği rol konusunda iyimser olsa da, başka bir IMF yetkilisi, kriptoların suçta potansiyel kullanımları konusunda alarm veriyordu. IMF’nin Hindistan misyon şefi Nada Choueiri, yerel bir çıkışa Hindistan’ın kripto kullanımıyla ilgili riskler konusunda endişelenmesi gerektiğini söyledi.
Mint’e şunları söyledi:
Kripto varlıklar ayrıca kara para aklama, terörün finansmanı ve diğer yasa dışı faaliyetler için kötüye kullanılabilmektedir. Etkili düzenleyici önlemler uygulanmadıkça; kripto varlık ekosistemi, dolandırıcılık ve siber saldırılar gibi ciddi tüketici koruma zorluklarıyla karşı karşıya kalabilmektedir.
Kaynak: CNBC