Coin Haberleri

İsrail’den Kripto Para Yasası

Kripto para birimlerinin geleceği çeşitli ülkelerin izleyeceği politikalarla netlik kazanacaktır. Türkiye, Amerika, Hindistan'dan sonra İsrail Merkez Bankası bir çalışma hazırladı.

Dünya gündeminde bugün, İsrail’den Kripto Para Yasası konusu ele alındı. Geçtiğimiz günlerde A.B.D Başkanı Biden’dan sonra İsrail’de kripto paralar konusunda bir yasa tasarısı hazırladı.

Dünya genelinde yaklaşık 210 Milyon insan kripto para işlemleri yapmaktadır. Bu para her geçen gün dahada büyümektedir. Bu nedenle birçok ülke çeşitli düzenlemeler yapmaktadır. Bu ülkelerden son olarak İsrail’de yasa tasarısı hazırladı. Haberin önemli başlıkları aşağıdaki gibidir.

İsrail Merkez Bankası, kripto para yatırma işlemleri için bir tasarı yayınladı.
İsrail Menkul Kıymetler Kurumu 24 Mart’ta bir hackathon’a ev sahipliği yapacak.

İsrail’den Kripto Para Yasası

Kripto para birimleri büyümeye devam ettikçe, onları düzenlemek için tasarlanan kurallar da artıyor. Kripto piyasası sürekli değişiyor, bu da farklı uluslararası konumlardaki düzenlemelere ayak uydurmayı zorlaştırıyor.

İsrail Bankası, potansiyel olarak ülkenin finansal sistemini kripto para birimi işletmelerine açabileceği önerilen kurallar yayınladı. Artık geniş kapsamlı reddetmeler uygulamak yerine her bir firmayı ayrı ayrı incelemeleri istenecektir.

İsrail Bankası Kripto Para Benimsemesini İlerletiyor

Resmi internet sitesinde yer alan taslakta, bankaların risk analizleri yapması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, hem gelen hem de giden sanal para transferleri için kurallar ve süreçler oluşturmaları gerekir. Ülkedeki bankalar, kripto para birimi işlemlerinden kaynaklanan doğrudan fiat mevduatlarını reddedemeyebilir.

İleriye dönük olarak, İsrail bankaları kripto para birimi satın almak için kullanılan paranın kaynağını belirlemelidir. Ayrıca, satın alma anından itibari paraya dönüştürülmesine ve bir banka hesabına yatırılmasına kadar bir kişiden diğerine geçerken sanal para biriminin yolunu izlemeleri gerekir.

Tasarı, Kasım ayında yürürlüğe giren kara para aklamayla mücadele (AML) düzenlemeleriyle uyumlu. İsrailli kripto meraklılarına göre; bankalar daha önce kripto para birimlerinde mevduat almak için parça parça bir yaklaşım benimsemişti. Ancak, yeni yasaların bankaların kripto para birimi kullanıcılarını kabul etmesini kolaylaştıracağı konusunda iyimser kaldılar.

Değişiklik taslağı kamuoyunun görüşüne açıktır. Bankacılık Konuları Danışma Konseyi’nin yorumları ve geri bildirimlerinin tartışılmasının ardından, Bankacılık Konuları Danışma Konseyi’nin ve kamuoyunun girdilerine dayalı olarak nihai bir kılavuz hazırlanacaktır.

İsrail Menkul Kıymetler Kurumu

Dünya çapındaki düzenleyiciler, kripto para birimlerinin kara para aklama için kullanılmasını önlemek için AML önlemlerini ve uyumluluğu artırıyor. Avrupa Birliği’nde milletvekilleri, yeni AML yetkisine sanal para birimleri üzerinde daha sıkı izleme sağlamaya çalışıyor.

İsrail Menkul Kıymetler Kurumu (ISA), ülkenin fintech endüstrisini düzenlemek için iddialı hedeflere sahip. Mart 2022’de ilk adım olarak bir fintech hackathon’a ev sahipliği yapacak; İsrail’de türünün ilk örneği olacak.

İsrail Menkul Kıymetler Kurumu, ülkenin menkul kıymetler ve devlet borç ticareti altyapısını iyileştirmeye yardımcı olabilecek yenilikçi blok zinciri tabanlı çözümler bulmak için bir hackathon’a ev sahipliği yapıyor.

ISA, 24 Mart 2022’de Tel Aviv’deki yerinde Hackathon’a ev sahipliği yapmak için İsrail Maliye Bakanlığı; Start-Up Nation Central ve VMware, Digital Asset ve Algorand gibi teknoloji sağlayıcılarıyla katıldı.

ISA başkanı Anat Guetta; Blockchain hackathon’unun fintech inovasyonunda profesyonellerle çalışmak için daha büyük bir girişimin parçası olduğunu söylüyor. Ayrıca fintech ve kripto sektörlerini daha geniş bir şekilde düzenlemesi için gereken uzmanlığı ve etkiyi toplamak istiyor.

Bankalar Müfettişi Yair Avidan, kripto para mevduatlarının düzenlenmesi konusunda, “Bankacılık Denetleme Departmanı, sanal para birimlerindeki faaliyetleri ve bu alanda geliştirilmekte olan yerel ve uluslararası düzenlemeleri izliyor. Müşterilerin bu tür para birimlerindeki faaliyet hacimlerindeki artış ve ödemeleri ve uluslararası transferleri kolaylaştırma potansiyeli nedeniyle bu taslak düzenleme formüle edildi.”

Avidan, “Sanal para birimlerinde faaliyet; kara para aklama yasağı ve terörün finansmanına karşı yasak açısından yüksek risk taşıyor. Bu taslak düzenleme, bu tür risklerin yönetilmesine yönelik bir dizi ilkeyi ortaya koymakta olup, bu sayede sanal para faaliyetinden kaynaklanan parayı gerçekleştirmek isteyen bankacılık kuruluşu müşterilerine yardımcı olurken, bu faaliyet kapsamında bankacılık sistemine özgü riskleri de yönetmektedir. ”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu