NFT Nedir?
İngilizce Non-Fungible Token kelimesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Kripto para piyasalarında son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan bu sistemin tam olarak nasıl kullanıldığına değineceğiz.

Fungible olmayan tokenlar (NFT’ler) piyasada büyük bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, NFT’lerin paraya mı yoksa yutturmacaya mı değdiğini merak eden çok az kişi var. NFT Nedir? Dahası, çok az uzman NFT’lerin patlamaya hazır bir balon olduğunu söylüyor.
Şimdi NFT’nin ne olduğuna derinlemesine bakalım.
NFT Nedir?
Değiştirilemez bir belirteç (NFT), blok zinciri teknolojisi kullanılarak geliştirilen benzersiz bir dijital belirteçtir. Moreso, NFT’ler çok çeşitli somut ve soyut öğeleri gösterir. NFT’ler genellikle dijital mülkiyet sağlar ve gerçek dünya fiyatlarını tutar.
Gerçekte, dikkate alınması gereken birkaç NFT vardır, ancak bunlar arasında havayolu kilometre puanları, etkinlik biletleri, oyun içi öğeler, Facebook ve Twitter sosyal tanıtıcıları ve daha pek çok şey bulunur. Kullanıcılar, içeriğe göre bunlara sahip olabilir, ancak tamamen sahip olunamaz.
Ayrıca, dijital mülkiyet düşünüldüğünde NFT’ler en uygun çözüm olabilmektedir. Bununla birlikte, blok zinciri sayesinde bir koordinasyon katmanı kripto para birimi sağlanır. Bu nedenle, kullanıcılara varlıklarının tam mülkiyetini ve kontrolünü sunar.
NFT’lerin benzersiz, nadir ve bölünmez görünmelerini sağlayan bireysel özellikleri vardır. Ayrıca, akıllı sözleşmelerde NFT’ler oluşturulmaktadır. Bu sözleşmeler, her bir karşılıksız jetonun birbirinden farklı kalmasını sağlayan belirli verileri içerir. Bu nedenle, bunlar değiştirilemez ve daha küçük birimlere bölünemez.
Ayrıca, NFT’ler, kullanıcıların blok zincirine kaydedilen benzersiz dijital belirteçler aracılığıyla fiziksel veya sanal malların sahipliğini kanıtlayabilecekleri genişleyen bir dijital kaynak ekonomisine işaret eder. NFT nedir? konuyu biraz daha açalım.
NFT’ler Nasıl Çalışır?
NFT’ler bir blok zincirinde bulunmaktadır. Dahası, blockchain, işlem kayıtlarını saklayan dağıtılan bir halka açık defterdir. Özellikle, NFT’ler Ethereum blok zincirinde bulunmaktadır. Ortak olmayan token standartları arasında ERC721 ve ERC1155 bulunmaktadır.
Dahası, NFT’ler Sanatlar, GIF’ler, Koleksiyon Ürünler, Tasarımcı spor ayakkabılar, Müzik, Sanal avatarlar ve video oyunu görünümleri biçiminde hem maddi olmayan hem de somut öğeleri gösteren dijital nesnelerden geliştirilir veya basılır.
NFT’ler ayrıca tweet sayısını da dikkate alır. Son zamanlarda, Twitter kurucu ortağı Jack Dorsey, ilk tweet’ini 2,9 milyon doların üzerinde bir NFT olarak sattı.
Ayrıca, NFT’lerin aynı anda yalnızca bir sahibi olabilmektedir. NFT’lerin benzersiz bilgileri, sahipliklerini doğrulamayı ve sahipler arasında belirteçleri aktarmayı kolaylaştırır. Sahibi veya yaratıcısı ayrıca belirli verileri içlerinde saklayabilmektedir. Örneğin sanatçılar, NTF’nin meta verilerine imzalarını ekleyerek sanat eserlerini imzalayabilirler.
NFT’ler Nasıl Kullanılır?
NFT’ler ve blok zinciri teknolojisi, sanatçılara ve içerik oluşturuculara mallarından para kazanma fırsatı sunar. Ancak, sanatçıların sanatlarını satmak için galerilere veya müzayede evlerine güvenmeleri gerekmez. Bunun yerine sanatçı bunu doğrudan müşteriye bir NFT olarak satabilmektedir. Bu da kullanıcıların daha fazla kazanç elde etmesini sağlar.
Buna ek olarak, sanatçılar telif ücretlerini programlayabilmektedir. Böylece sanat eseri yeni bir sahibine satıldığında satış yüzdesi alabilirler. Ancak, bu harika bir özellik çünkü sanatçılar, eserleri satıldıktan sonra gelecekteki gelirleri alamayacaklar.
NFT’lerle para kazanmanız sadece Sanat değil. Charmin ve Taco Bell gibi markalar, hayır işleri için para toplamak amacıyla temalı NFT sanatını açık artırmaya çıkardı. Charmin, teklifini “NFTP” (karşılaştırılamaz tuvalet kağıdı) olarak adlandırdı. Ve dakikalar içinde Taco Bell’in NFT sanatı tükendi ve maksimum teklifler 1,5 sarılı ether (WETH) ile geldi.
Şubat ayında, pop-tart gövdeli bir kedinin 2011 dönemi GIF’i Nyan Cat, yaklaşık 600 bin dolara satılmıştır. NBA Top Shot, Mart ayı sonunda 500 milyon doların üzerinde satış yaptı.
Snoop Dogg ve Lindsay Lohan gibi ünlüler bile, NFT’ye özel hatıralar, sanat eserleri ve anlar sağlayarak NFT çoğunluğuna giriyor.
NFT’ler Nereden Alınır?
Kullanıcılar cüzdanlarını kurduktan ve finanse ettikten sonra, alışveriş yapmak için NFT sitesi sıkıntısı olmaz. Şu anda, en büyük NFT pazar yerleri aşağıdakileri içerir:
OpenSea.io
OpenSea, dijital para birimi ürünleri için devasa eşler arası pazar yeridir. Burada blok zinciri oyun öğelerini, koleksiyonları ve diğer sanal ürünleri korur. OpenSea’de herkes bu eşyaları güvenli bir şekilde satıp veya satın alabilmektedir.
Kullanıcılar, MetaMask gibi bir Web3 cüzdanına Jplug ve Gözat sekmesine gidebilirsiniz. Ancak uygulama, kullanıcıların cüzdanlarında sahip oldukları tüm koleksiyonları ve piyasada satın almaları gereken varlıkları (ETH, DAI, vb.) arayacaktır.
Rarible
OpenSea’ye benzer şekilde, Rarible, sanatçıların ve yaratıcıların NFT’leri yayınlamasına ve satmasına olanak tanıyan demokratik, açık bir pazar yeridir. Platformda sunulan RARI belirteçleri, sahiplerin topluluk ve ücret kuralları gibi özelliklere ağırlık vermelerini sağlar.
WAX.io
Bir başka büyük ve oldukça aktif NFT pazarı Wax.io’dur. Burada, kullanıcılar kendi NFT’lerini kolayca basabilir, satın alabilir, satabilir ve açık artırmalar oluşturabilmektedir. WAX.io, “NFT’lerin Kralı” olarak adlandırılıyor, yeni tokenomik modeli, Ethereum ve WAXG yönetişim belirteçleri şeklinde ödüller kazanmaya izin veriyor.
Bir WAX Bulut Cüzdanı (WCW) hesabına kaydolun ve bir kullanıcı adı ve parola ile oturum açın. Öte yandan, kullanıcılar Twitter, Facebook veya Reddit gibi sosyal medya hesaplarını bile kullanabilirler. Bundan sonra, kullanıcılar WAX destekli NFT’leri satın almaya, satmaya ve işleme başlayabilmektedir.
Dahası, bu platformlar ve diğerleri, binlerce NFT toplayıcısına ve yaratıcısına ev sahipliği yapıyor. Üstelik satın almadan önce araştırmalarını dikkatli bir şekilde yapıyorlar. Bazı sanatçılar, eserlerini izinleri olmadan satan taklitçilerin kurbanı oldular.
Ayrıca, içerik oluşturucular ve NFT listeleri için doğrulama süreçleri tutarlı değildir. Ayrıca, bazıları diğerlerinden daha katıdır. OpenSea ve Rarible, NFT listeleri için sahip doğrulaması gerektirmez.
Özetle NFT Nedir?
Özellikle, Fungible olmayan token endüstrisi genç bir sektör olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, NFT’ler ana akım haline gelmeden önce hala uzun bir yol sağlıyor. Dolayısıyla, potansiyelleri ile NFT’ler, bitcoin ve diğer altcoin’lerin yollarını takip etmeniz için yeterli ilgi ve değer yaratabilmektedir.
Dahası, NFT’ler kayda değer bir yatırım getirisi sunabilmektedir. Ayrıca ortalama yatırımcılara kısmi dijital yatırım varlıklarına erişme şansı verebilmektedir. Ayrıca, NFT’lerle yapabileceği birçok kişi var. Kullanıcılar bir pazarda satabilir, satın alıp ve işlem yapabilmektedir. Ek olarak, NFT’ler ayrıca merkezi olmayan bir uygulama olarak veya daha iyi bir şekilde halka açık olarak kullanılabilmektedir.
Ayrıca, blok zinciri teknolojisine dayalı gelecek vaat eden bir varlık sınıfı olarak kalan NFT’ler, sektördeki birçok sektörde devrim yaratabilmektedir. Er ya da geç, birçok karşılıksız token kullanım durumu ortaya çıkacak ve karşılıksız token projeleri her zamankinden daha fazla talep görecek.