Finans Haberleri

NFT’ler Riskli Mi?

Çinli finans uzmanları NFT'leri oldukça riskli bulmaktadır. Artan talep ve çılgınlıklar piyasaları bir anda olumsuz etkileyebileceğini bildirdiler.

NFT’ler Riskli Mi? Son zamanlarda birçok kripto yatırımcısının karşısında NFT olarak adlandırılan özel içerikler gösterilmektedir. Kimi NFT 1 Dolardan satılıyorken, Kimi NFT örnekleri 1 Milyon Dolara kadar piyasa değeri bulmaktadır. Bu nedenle başta Çin olmak üzere dünyadaki birçok uzman yatırımcı NFT’ler hakkında olumsuz söylemlerde bulunmaktadır.

Son olarak gündeme bomba gibi düşen NFT haberi Çinli yetkililer tarafından haber edilmiştir. Bu haberin detayını makalemizde inceleyebilirsiniz.

NFT’ler Riskli Mi?

  • Üç Çinli finans ve ticaret kuruluşu; yatırımcıları NFT’lere yatırım yapmanın tehlikeleri konusunda uyaran ortak bir bildiri yayınladı.
  • Çinli kripto düzenleyicileri ve yatırımcıları, merkezi olmayan endüstrinin avantajları ve dezavantajları arasında kalmaya devam ediyor.

Yakın tarihli bir uyarıda, üç Çinli finans ve ticaret kuruluşu; yatırımcıları NFT yatırımlarının gizli riskleri konusunda uyaran ortak bir bildiri yayınladı. Çin Bankacılık Birliği, Çin İnternet Finans Kurumu ve Çin Menkul Kıymetler Birliği, yatırımcılara NFT konusunda bir uyarı bildirisi yayınladı.

Çin NFT’lere Savaş İlan Etti

  • Çinli düzenleyiciler kripto endüstrisine karşı daha düşmanca adımlar atıyor.

Üç örgüt Çarşamba günü yaptıkları açıklamada yetkilileri NFT spekülasyonları ve menkul kıymetleştirmeyle mücadele etmeye çağırdı. Çinli kuruluşlar, yasa dışı faaliyetlerin tehlikelerini en aza indirmeyi amaçlıyor. Üç şirket, blok zinciri ve kripto para birimi endüstrisinde yeniliği teşvik etmek amacıyla risk uyarıları yayınladı.

NFT’lerin finansal risklerini önlemek ve temel teknolojiden yararlanmak için, Çin’in ticaret kuruluşları sektör için bir dizi standart yayınladı: NFT’lerin temel varlıkları bundan böyle tahvilleri, sigortaları, menkul kıymetleri, değerli metalleri veya diğer finansal varlıkları içermemelidir.

NFT Nedir

Ayrıca Çinli yatırımcılar, geliştiriciler ve yatırımcılar; NFT işlemlerinin fiyatlandırılmasında ve ödenmesinde Bitcoin (BTC), Ether (ETH) ve Tether (USDT) kullanmamalıdır.

Ayrıca, platformlar gerçek ad doğrulaması yapmalı ve kara para aklamayı önleme (AML) standartlarına uymalıdır. Ayrıca, bu gereksinimleri karşılayan Çinli kuruluşlar ve işletmeler, NFT’lere yatırım yapmamalı veya bunu yaparken başkalarına mali yardımda bulunmamalıdır.

Önerilen diğer davranış kuralları kuralları arasında, merkezi işlemler sağlamamak ve token’ların değiştirilemezliğini zayıflatmaktan kaçınmak yer aldı. Bu, sahiplik yaratarak veya gizli olarak toplu işlem yaparak ve gizli olarak token ihraç finansmanı gerçekleştirerek yapılır.

İlgili Çinli kuruluşlar ortak bir açıklamada şu ifadeleri kullandılar: “Tüketicileri ciddiyetle doğru tüketim konseptleri oluşturmaya, kendilerini koruma bilincini artırmaya, NFT spekülasyon ve spekülasyonlarına bilinçli olarak direnmeye, uyanık olmaya ve NFT ile ilgili yasa dışı uygulamalardan uzak durmaya çağırıyoruz. Finansal faaliyetlerde bulunur ve mülk güvenliğini etkin bir şekilde korur.”

Ayrıca, “İlgili yasa dışı faaliyetler tespit edilirse, zamanında ilgili birimlere bildirilmelidir” diye eklediler.

NFT Risk Bildiriminde Ekonomik Duruş

Çin’deki düzenleyiciler daha önce halka kripto para birimi yatırımları hakkında uyarılar yayınlamıştı. Ayrıca üye kurumları dijital varlıklar için mevcut düzenleyici standartları takip etmeye çağırdılar.

2017’de hükümet, kripto borsalarının hizmet sunmasını yasakladı. Ancak birçok müşteri, Çin Halk Bankası 2021’de yasadışı kripto işlemlerini engellemeye başlamadan önce yerel banka hesaplarını kripto ile ilgili işlemler için kullanılmaktadır.

Çin, ilk madeni para tekliflerini, kripto para birimi işlemlerini ve kripto madenciliğini zaten yasakladı. NFT’lerin uygulanabilir finansal seçenekler olma olasılığı, Çin’i dünyanın geri kalanında gerçekleşen web3 hareketinden daha da uzaklaştırabilmektedir. Web 3, kripto para birimi belirteçleri üzerinde merkezi olmayan bir internet oluşturmanın merkezinde yer alıyor.

Çin, kripto para biriminin serbest dolaşan doğasından hoşlanmamasına rağmen, blok zincirini internet ekonomisini geliştirmede önemli bir altyapı olarak görüyor. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’ndan bir yetkiliye göre, internetin geleceği web3 teknolojisinde yatıyor.

Çinli bir yetkili, web3’ün gizlilik koruması eksikliği gibi Web 2.0 çağındaki sorunları çözebileceğini belirtti. Çin, blok zinciri güdümlü hareketin diğer unsurlarına çok benzeyen koşullarla birlikte gelen NFT’lerin versiyonunu kurdu.

Çin’in mali düzenleyicilerinin düzenlediği üç kuruluşa göre, NFT’lerin riskleri, nihayetinde ekonomiyi istikrarsızlaştıran finansal riskleri içeriyor. Kuruluşlar, NFT’leri kullanan spekülatif, kara para aklama ve diğer yasa dışı finansal işlemler konusunda uyarıyor.

Bununla birlikte, NFT’lerin Çin’in dijital ve yaratıcı ekonomisini teşvik etme potansiyelinin de farkındalar. Örneğin, web3, sanatçılara çalışmalarını yönetme yeteneği verebilmektedir. 2022’de Çin’in WeChat dahil bazı sosyal medya platformları NFT platformlarını durdurdu.

Bununla birlikte, Çin’de faaliyet gösteren tüm ekonomik devler, hükümetlerin direktifinden çok fazla sarsılmış görünmüyor. Örneğin, Alibaba Group, Ağustos 2021’de bir NFT pazaryeri başlattı. Pazar yeri aracılığıyla kullanıcılar, telif haklarına ilişkin mülkiyet haklarını token olarak listeleyebilmektedir.

Ek olarak, Bilibili ve Tencent, içerik oluşturucuların içeriklerini üretip satabilecekleri izinli blok zincirleri oluşturdu. Ethereum ağı üzerine inşa edilen bu NFT’ler; genel halktan ziyade bir dizi belirlenen katılımcı tarafından kontrol edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu