Finans Haberleri

Thodex Mahkemesi Sonuçları

Geçtiğimiz günlerde Thodex mahkemesi Türkiye'nin gündemini meşgul etti. Mahkemeden çıkan kararlar ve son detayları net bir şekilde makalemizde belirtmek istedim.

Kripto para birimleri her geçen gün oldukça rağbet görmektedir. Bu nedenle inanılmaz bir pazar payı olabileceğini birçok girişimci ön görmüştür. Bu girişimcilerden birisi Thodex’i kuran Faruk Fatih ÖZER’di. Binlerce kişinin parasını nasıl kaçırdı? Thodex mahkemesi sonuçları hakkında net bilgileri değerlendireceğiz.

Thodex Mahkemesi Sonuçları

  • Savcı, Thodex Kripto Para Borsası kurucusu için 40.000 yıl hapis cezası istedi.
  • Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer ise halen kayıp ve Interpol tarafından aranıyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında, Türkiye merkezli bir kripto şirketi olan Thodex, platformunun “şirket hesaplarındaki anormal dalgalanma” nedeniyle “geçici olarak kapatıldığını” açıklarken; kurucu ve CEO Faruk Fatih Özer 2 milyar doların üzerinde bir para ile Arnavutluk’a kaçmıştı.

Thodex Neden Batırıldı?

Demirören Haber Ajansı’na göre, İstanbul merkezli Thodex firmasına ilişkin iddianamede sanıkların her biri için 40.564 yıla kadar hapis cezası istenmektedir. Söz konusu kişiler arasında bir yıldır kayıp olan 28 yaşındaki CEO Faruk Fatih Özer de yer alıyor. Özer’in Nisan 2021’de İstanbul Havalimanı’ndaki videosunun ortaya çıkmasının ardından Türk polis ekipleri; Arnavutluk’un da aralarında bulunduğu dört ülkede yaptığı aramalarda sonuçsuz kaldı.

Nisan 2021’de borsa müşterileri, yüz milyonlarca dolarlık kripto para birimini çekememekten şikayet etti. Sonuç olarak, Özer ortadan kayboldu ve kimseyle iletişim kurmayı reddetti. O zamanlar, Thodex’in 390.000’i aktif olan 400.000’den fazla ziyaretçisi vardı.

Çalınan paraya ne olduğu da belirsiz. Ekim 2020’de Thodex’e girişler 1.700 Bitcoin’de zirve yaptı. Bununla birlikte, bu süre zarfında Thodex, 23 Mart 2021’de 214 bitcoin ile en yüksek günlük giden işlemini gördü.

Thodex’te bilinen son giden işlem 17 Nisan 2021’de yapıldı. Şikayet prosedürü, şu anda feshedilmiş borsaya karşı 356.000’den fazla kişinin davacı olarak yer aldığı iddianamenin kabul edilmesiyle başlayacak.

Şu anda, Türk makamlarının Özer’in tutuklanması için hala aktif bir uluslararası tutuklama emri var. Interpol yakalanması için kırmızı bülten çıkardı. Ayrıca Özer’in kardeşleri Thodex’teki rollerinden dolayı zaten hapisteler. Polis ayrıca İstanbul dahil sekiz ilde 62’den fazla kişiyi gözaltına aldı.

Yatırımcılar 24 Milyon Dolardan Fazla Kaybediyor

En son 2021’de İstanbul havaalanında görülen Özer; o zamandan beri yetkililer onu aramaya devam ederken ortadan kayboldu. Özer, ortadan kaybolmasından kısa bir süre sonra, açıklanmayan bir yerden iddiaları reddeden ve yatırımcılara geri ödeyip daha sonra Türkiye’ye döneceğini belirten bir açıklama yaptı.

Thodex, birikimlerini kaçak enflasyondan ve istikrarsız bir para biriminden korumak isteyen binlerce Türk’ü çeken bir kripto girişimiydi. Sanıkların her biri, suç işlemek amacıyla kurulan ve yönetilen bir örgütün parçası olmakla suçlanmaktadır. Bir kuruluşa üyelik, Bilgi sistemlerini kullanarak dolandırıcılık ve suç faaliyetleri nedeniyle kara para aklama ek sayımlar arasındadır.

İddianame, borsanın çöküşünün, Chainalysis tarafından Şubat ayında yapılan bir araştırmada iddia edilen 2,6 milyar dolardan çok daha az olan toplam 356 milyon lira (24 milyon dolar) zarara yol açtığını iddia ediyor. Thodex’in 2021’de halı çekme nedeniyle toplam küresel kaybın %90’ından sorumlu olduğunu söyledi.

Demirören grubu, sanıkların suç örgütü işlettiklerini, bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık yaptıklarını ve suç teşkil eden eylemlerden para akladığını ileri sürüyor.

Türk savcının 40.000 yıl artı hapis cezası için istediği sert ceza; kripto yatırımcılarının maruz kaldığı acı dolandırıcılık aralığını yansıtıyor. Henüz tam olarak gelişmemiş bir sektörde, kripto dolandırıcılıkları daha belirgin hale geliyor. Yatırımlar söz konusu olduğunda yatırımcılar daha dikkatli olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu