Türkiye Kripto Para Yasası Çıkartıyor
Türkiye sanal dolandırıcılığı ve hırsızlığı durdurmak kripto para yasası için çalışmalara başladı.

Türkiye kripto para yasası çıkartıyor. Son günlerde birçok kez Cumhurbaşkanımızın gündemine gelen kripto para, ile ilgili yasal çalışmalar başladı.
Türkiye’de birçok yatırımcının aktif bir şekilde işlem yaptığı kripto paralar ne türlü yol izleyecektir? Düzenleme sonrası ciddi vergilendirmeler tabi görecek midir? Daha öncede bahsedildiği gibi, SPK altcoinler ile ilgili gerekli müdahaleleri yapacak mı? şuan için bu sorular kapalı bir kutu gibidir. Hiç bir şekilde netlik kazanmamıştır. Haberin tüm detaylarını aşağıda okuyabilirsiniz.
Türkiye Kripto Para Yasası Çıkartıyor
- AKP parti başkanı kripto düzenlemelerinin ödeme ücretleri getireceğini reddediyor.
- Türkiye’deki düzenleyiciler, kripto piyasasına güvenlik ve şeffaflık getirmeyi umuyor.
Son zamanlarda AKP Milletvekilleri, kripto kazançlar için vergi ödemelerinin kovuşturulmasını açıkça reddetti. Raporlara göre, ülkenin Orta Doğu’daki finans kurumu, dolaylı olarak düzenleme olacak olan kripto hareketleri için yaklaşık yüzde 40 vergi talep edecek. Kripto endüstrisindeki birçok uzman; ülkedeki kripto karşıtı yasal projenin önümüzdeki birkaç gün içinde kongreye gönderileceğine inanmaktadır.
AKP grubunda liderlik eden Mustafa Elitaş, Aralık 2021 için bu yeni projenin dolandırıcılığı önlemek ve yatırımcı koruması sağlamak için kripto endüstrisini düzenlemeye uygun olacağını söyledi. Ancak birçok meraklı için vergi ödemesinin kripto fonların değerinin neredeyse yarısını çıkaran bir rakama ulaşması şaşırtıcı.
Türkiye’deki Kongre Kriptoyu Ele Geçirmek İstiyor
AK Parti, grup başkan vekili olan Elitaş, kararlarında net ve şimdi kripto para piyasasına odaklanmış görünüyor. Orta Doğu’daki ülke, komşu ülkeler gibi kripto ticaretinden tam olarak yararlanmamış olsa da; bu olası düzenleme planlarını durdurmaz.
Mustafa Elitaş, her şirketin bir kripto karşıtı yasal plan oluşturması veya bir karar için kongreye sunması gerektiğini düşünüyor. AKP grup başkanı, ülkedeki en az 13 temsilci borsadan birkaç temsilciyi olası düzenleyici yasa hakkında görüşlerini bildirmeye davet ediyor.
29 Aralık 2021’de yapılan bir toplantıda kongre; esnek bir kripto karşıtı yasa oluşturulması gerektiği sonucuna vardı. Ancak Türkiye’deki yasanın kripto endüstrisini ne kadar etkilediğine dair daha fazla ayrıntı verilmedi.
Kripto Düzenlemesinin Amaçları
Duyurular, Türkiye’deki düzenlemelerin vatandaşları arasında kripto operasyonlarının güvenliğini önceliklendirmeye çalıştığını gösteriyor. Ancak düzenleyiciler, ülkedeki seçilen borsalar arasında kripto işlemlerini şeffaf hale getirmeye çalışıyor.
Türkiye’deki düzenleyicilerin kripto vergilerinde yüzde 40 civarında bir ücret almayı planladığına dair çok fazla spekülasyon var. Ancak Mustafa Elitaş bu haberi reddediyor. Elitaş’ya göre kripto düzenlemesi yıkıcı değil, sanal pazarın ihtiyaç duyduğu bir güvenlik planı gibi olacak.
Aralık 2021’de mali suç soruşturma kurulu MASAK, Borsa Binance Türkiye’yi yaklaşık 634000 dolar cezaya çarptırdı. Böyle bir dayatma ile karşı karşıya kalan Binance, düzenleyiciler tarafından soruşturmaya açık olduğunu söyledi. Ancak, bu cezayı karşılamak için suçlamanın ne olduğundan hiç bahsetmedi.
Uzman analistler tarafından yönetilen rakamlara göre, Orta Doğu’daki ülke, Bitcoin’i ilk tokeni olarak sıklıkla kullandı. Çeşitli ülkelerde olduğu gibi; Türkiye bugün 8 Ocak 2022’de 41.687 dolar fiyatla BTC düşüş trendinden yararlanıyor.